12ο Φεστιβάλ 21-25 Οκτωβρίου 2015
Add your e-mail to our mailing list

Η πόλη της Νάουσας

Η Νάουσα είναι η έδρα του φορέα διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Πόλη της κεντρικής Μακεδονίας και δήμος του νομού Ημαθίας η Νάουσα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο.

Η πόλη έχει μια ένδοξη ιστορία και μια πλούσια παράδοση. Τον Φεβρουάριο του 1822 οι Ναουσαίοι κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων. Ήταν η πρώτη φορά που συγκροτημένος τουρκικός στρατός αναμετρήθηκε με ελληνικά σώματα και συνετρίβη. Έπειτα από σκληρές μάχες τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη και την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Τα γυναικόπαιδα προτίμησαν να πέσουν από τον καταρράχτη της Αράπιτσας στο σημερινό χώρο θυσίας παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Γι αυτή τη θυσία η Νάουσα ανακηρύχθηκε αργότερα ηρωική πόλη.

Η Νάουσα απελευθερώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1912 και έκτοτε ακολούθησε μια έντονη πορεία εκβιομηχάνισης, η οποία εντάθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και καθιέρωσε την πόλη ως πρότυπο ανάπτυξης. Ιδιαίτερη ανάπτυξη σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού ασχολείται με τη γεωργία. Βασική παραγωγή είναι τα μήλα, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα σταφύλια, τα οποία δίνουν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί της Νάουσας ποικιλίας ξινόμαυρο.

Η Νάουσα είναι μια πόλη απαράμιλλης ομορφιάς. Μέρη όπως το Άλσος του Αγίου Νικολάου, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο στα Τρία – Πέντε Πηγάδια αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Σχολής του Αριστοτέλους. Στο χώρο αυτό συναντήθηκαν δυο παγκόσμιες προσωπικότητες ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Τέλος, είναι πανελληνίως γνωστό το παραδοσιακό καρναβάλι της Νάουσας, όπου η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά και ολόκληρη η πόλη ζει σε εορταστικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό της Νάουσας είναι η ζεστασιά και η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της. Με λίγα λόγια αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά την πόλη της Νάουσας.


Menu
12th NIFF

Movibeta

FestHome
Με τη στήριξη

       

Με τη συνεργασία

           

Χορηγός βραβείου κοινού

   

Χορηγοί

               
               

Χορηγοί επικοινωνίας

           
designed by Colibri TORUS internet applications