12ο Φεστιβάλ 21-25 Οκτωβρίου 2015
Add your e-mail to our mailing list

Το 5ο Φεστιβάλ

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, με απόλυτη επιτυχία η τελετή λήξης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΡΤΙΟΝ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ενισχύεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Επίσης, το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Media Desk Hellas, του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, του Ερυθρού Σταυρού, του περιοδικού Σινεμά, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας. Χορηγός του βραβείου κοινού είναι η ALMECO.
Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Παλμός 96,5, το περιοδικό CITY και τα portals GoCulture.gr και movieworld.gr. 

To 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Νάουσας ολοκληρώθηκε σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας πλήθος εκδηλώσεων και δίνοντας ζωή στην πόλη. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβαλικού τετραημέρου έλαβαν χώρα πλήθος εκδηλώσεων τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου που συνέρεε στους χώρους του δημοτικού θεάτρο προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

Με περισσότερες από 250 ταινίες από 50 χώρες, το Φεστιβάλ φιλοξένησε εικόνες από όλο τον κόσμο και μετέφερε τους θεατές σε ένα μοναδικό ταξίδι ανά την υφήλιο, με εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα. Η ποιότητα των προβαλλόμενων ταινιών ήταν υψηλή και ενθουσίασε επιτροπές, κριτικούς και κοινό.

Η δημιουργία του τρίτου χώρου προβολής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Η νέα αίθουσα που δημιουργήθηκε στον χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το δημοτικό θέατρο φιλοξένησε τις ταινίες του τμήματος σπουδαστικών και νεανικών ταινιών, τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, την εκδήλωση «Βιβλίο και Κινηματογράφος» και το αφιέρωμα στη διαφημιστική ταινία.

Το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών “Digital View” αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να προβάλλουν το έργο τους στο πλαίσιο ενός Διεθνούς Φεστιβάλ. Επίσης, το τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων “movile” επιβεβαίωσε τον πρωτοποριακό και καινοτόμο χαρακτήρα του Φεστιβάλ της Νάουσας και μέσω της εναλλακτικής προβολής του από τις εγκατεστημένες οθόνες στους χώρους της εκδήλωσης αποτέλεσε πρόσκληση – πρόκληση προς τον καθένα μας να γίνει δημιουργός χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο.

Τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης ενίσχυσε η εκδήλωση «Παιδί και Κινηματογράφος» σε συνεργασία με το Γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της πόλης. Την Παρασκευή το πρωί το δημοτικό θέατρο πλημμύρισε από ενθουσιώδεις μικρούς φίλους του σινεμά.
Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένες ταινίες, να ξεναγηθούν στους χώρους της εκδήλωσης και να λάβουν αναμνηστικά του Φεστιβάλ.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την εκδήλωση για το βιβλίο με τη συγγραφέα και σεναριογράφο Σοφία Νικολαΐδου. Επίσης, τα σεμινάρια με τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Πάνο Κούτρα και τους ηθοποιούς Παναγιώτη Μπουγιούρη και Κρατέρο Κατσούλη προσέφεραν τη δυνατότητα σε δημιουργούς και κοινό να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερα στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης.

Οι αφιερωματικές εκδηλώσεις στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο και τη διαφημιστική ταινία εμπλούτισαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης και παρακολουθήθηκαν από πολύ κόσμο, που ήθελε αφενός να γνωρίσει την κινηματογραφική οπτική των νέων ιταλών δημιουργών και αφετέρου να μεταφερθεί σε άλλες εποχές μεσα από τα διαφημιστικά σποτάκια που προβλήθηκαν και ξεκινούσαν από τη δεκαετία του ’50.

Η έκθεση σκίτσων ελλήνων πρωταγωνιστών από τον Γήση Παπαγεωργίου και τον Σπύρο Ορνεράκη μας παρουσίασε αγαπημένα πρόσωπα αποτυπωμένα με μια χιουμοριστική διάθεση στο χαρτί. Η έκθεση φωτογραφίας του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργου Κατσάγγελου στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης και η έκθεση κόμικς της ομάδας inkorrect συνέβαλαν στην κάλυψη των ενδιαφερόντων ακόμη και του πιο απαιτητικού θεατή.

Οι μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στον χώρο του καφέ – μπαρ κάθε βράδυ μετέφεραν το κοινό σε ένα μελωδικό ταξίδι. Οι Émigré, οι Stubeat, οι De Niro και οι C:Real ξεσήκωσαν το κοινό και έδωσαν μια ακόμη πιο εορταστική νότα στη μεγάλη πολιτιστική γιορτή, στο Φεστιβάλ της Νάουσας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Νάουσας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και καθίσταται μια διοργάνωση πρότυπο για την σύνδεση της πολιτιστικής δημιουργίας με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το Φεστιβάλ πιστό στη δέσμευση του να προσφέρει δωρεάν τις εκδηλώσεις του έδωσε και φέτος τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει χωρίς αντίτιμο στη μεγάλη γιορτή του σινεμά. Για μια ακόμη φορά η πόλη μας φιλοξένησε επισκέπτες από όλον τον κόσμο (Ταιβάν, Ιράν, Ρωσία, Τουρκία, Ισπανία, κοκ.), ενώ πλήθος κόσμου από άλλες περιοχές παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Περισσότεροι από 10000 επισκέπτες συμμετείχαν στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και πολλά αστέρια από τον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Νάουσας ολοκλήρωσε την πέμπτη του χρονιά. Μεγάλωσε. Βελτιώθηκε. Ωρίμασε. Χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερο και πλέον θεωρείται η αγαπημένη εκδήλωση των ανθρώπων του χώρου. Επίσης, το Φεστιβάλ μετατρέπεται σε μια ουσιαστική γιορτή του πολιτισμού, πρωτοπορεί με νέες εκδηλώσεις, καθίσταται σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον ψηφιακό κινηματογράφο, επενδύει στην καλυτέρευση των συνθηκών προβολής, προκαλεί ανάπτυξη και συμβάλλει στην άνοδο του επιπέδου ζωής των τοπικών κοινωνιών.


Menu
12th NIFF

Movibeta

FestHome
Με τη στήριξη

       

Με τη συνεργασία

           

Χορηγός βραβείου κοινού

   

Χορηγοί

               
               

Χορηγοί επικοινωνίας

           
designed by Colibri TORUS internet applications