12ο Φεστιβάλ 21-25 Οκτωβρίου 2015
Add your e-mail to our mailing list

Το 4ο Φεστιβάλ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού - το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας!

Σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία και με πρωτοφανή προσέλευση κόσμου ολοκληρώθηκε το πιο πρωτοποριακό Φεστιβάλ κινηματογράφου, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας.
Το Φεστιβάλ διεξήχθη στο διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου 2007 στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας με τη συμμετοχή δημιουργών από 47 χώρες. Οι ταινίες που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πλούσιου κινηματογραφικού τετραημέρου ξεπέρασαν τις 210, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών (μυθοπλασίας, πειραματικές, κινουμένων σχεδίων, σπουδαστικές, ταινίες κινητών τηλεφώνων, κοκ.).

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΡΤΙΟΝ και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, το Φεστιβάλ διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Media Desk Hellas, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας. Χορηγός του βραβείου κοινού ήταν η ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.
Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ ήταν η τηλεόραση του ALPHA, οι εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Παλμός 96,5 και Extra Sport 103 Fm, τα περιοδικά Επιλογές, CITY.231 και Σινεμά και το κινηματογραφικό portal movieworld.gr.

Η διοργανώτρια εταιρεία του Φεστιβάλ, επεδίωξε να δημιουργήσει μια μοναδική, άκρως πρωτοποριακή και ποιοτική εκδήλωση, σεβόμενη δημιουργούς και κοινό. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκέ καθώς η 4η διοργάνωση αποτέλεσε κομβικό σταθμό στην εξέλιξη του Φεστιβάλ και την προσπάθεια του να καταστεί το σημαντικότερο Φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι υποβολές συμμετοχών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέες συνεργασίες ξεκίνησαν, νέα καινοτόμα τμήματα προστέθηκαν, πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων έλαβαν χώρα, ενώ ο κόσμος αγκάλιασε το Φεστιβάλ και συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις περισσότεροι από 7000 θεατές παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, πιστοποιώντας την ταχεία ανάπτυξη που γνωρίζει το Φεστιβάλ.

Την εκδήλωση παρουσίασαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο Νίκος Ορφανός, η Παναγιώτα Βλαντή, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Εύα Κοτανίδη και η Στεφανί Καπετανίδη.
Αξίζει να αναφερθεί πως για το Φεστιβάλ μετέβησαν στη Νάουσα πλήθος συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, το Ιράν, η Τουρκία, η Ρωσία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, κ.α.

Στα πλαίσια της 4ης εκδήλωσης προσθέσαμε πλήθος νέων εκδηλώσεων – αφιερώματα, νέα τμήματα, εκθέσεις, σεμινάρια, συναυλίες – ώστε αφενός να καλύψουμε ένα μεγαλύτερο εύρος των ενδιαφερόντων του κοινού και των δημιουργών και αφετέρου να καταστήσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους της Νάουσας μια ξεχωριστή γιορτή πολιτισμού.  

Ειδικότερα, από τη φετινή εκδήλωση προστέθηκαν δυο νέα τμήματα στο Φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Πρόκειται για το τμήμα σπουδαστικών ταινιών Digital View, που τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων movile, που επιχειρεί αφενός, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει και αφετέρου, να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε έκθεση της συλλογής HELLAFFI, που πήρε το όνομά της από  τα αρχικά HELLENIC AFFISA. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της αφίσα, επονομαζόμενη  γιγαντοαφίσα ή ντεκόρ, που κοσμούσε τις προσόψεις αιθουσών κινηματογράφων της Αθήνας.

Δυο εκθέσεις φωτογραφίας έλαβαν χώρα στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ. Στον χώρο εκθέσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εκτέθηκαν έργα του φωτογράφου Κώστα Μιχαλόπουλου, ενώ στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ της φωτογράφου Άννας Τζίνη.

Τρία σεμινάρια – ανοικτά στο κοινό – διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ομιλητές ήταν οι Χρήστος Μήτσης, Γιάννης Οικονομίδης, Σοφία Φιλιππίδου και Sergey Lavrentiev.

Στο πλαίσιο των πλούσιων εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον σοβιετικό κινηματογράφο με τίτλο “Soviet Cinema”. To αφιέρωμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ρωσικό Φεστιβάλ Short-Shock και στα πλαίσια του προβλήθηκαν χαρακτηριστικές ταινίες της Σοβιετικής περιόδου.

Στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών πραγματοποιούνταν συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν οι ΟΝΙΡΑΜΑ, οι 18 παρά τέταρτο και οι Ναουσαίοι Bad Version, οι οποίοι με τις μουσικές τους παρέσυραν το κοινό σε ένα ανεπανάληπτο μελωδικό ταξίδι.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως από τους χώρους της διοργάνωσης εξέπεμπε ζωντανά ο ραδιοφωνικός σταθμός του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Εργατικό FM. Έτσι, ο παλμός και οι εξελίξεις του Φεστιβάλ μεταδίδονταν λεπτό προς λεπτό.

Κλείνοντας, αυτόν τον σύντομο απολογισμό της 4ης διοργάνωσης πρέπει να αναφερθούμε στο διάθεση και την αγάπη που επιδεικνύουν προς το Φεστιβάλ οι νέοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των νέων να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη που παρείχαν προς αυτό οι πλέον των 150 εθελοντών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσέφεραν με περισσή διάθεση τις υπηρεσίες τους προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και η εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή και γεμάτη παλμό τελετή λήξης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, όπου προσκεκλημένοι, κοινό και διοργανωτές - μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα - ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας τον Μάιο του 2008.

 Menu
12th NIFF

Movibeta

FestHome
Με τη στήριξη

       

Με τη συνεργασία

           

Χορηγός βραβείου κοινού

   

Χορηγοί

               
               

Χορηγοί επικοινωνίας

           
designed by Colibri TORUS internet applications