12ο Φεστιβάλ 21-25 Οκτωβρίου 2015
Add your e-mail to our mailing list

Έκθεση " Crisis is a greek word"

Η θετική πλευρά της Ελλάδας. «Crisis is a greek word» είναι ο τίτλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας των Ελλήνων σχεδιαστών, να αφηγηθούν την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ύφεση και την επέκταση αυτής σε ολοένα και περισσότερες χώρες, 48 από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς οπτικής επικοινωνίας, με περισσότερες από 1.240 διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια κοινή έκθεση με μοναδικό στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα της δημιουργικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Χάρης Τζάνης και η Ελεονώρα Ξανθοπούλου μέσω του “susurrus activity” μας μίλησαν για την έκθεση, την πορεία της και τους καλλιτέχνες.
«Ο κόσμος περπατά ανάμεσα στα εκθέματα και ανακαλύπτει με ενδιαφέρον την εξέλιξη, τη δύναμη και το ταλέντο μιας γενιάς ικανής, μιας γενιάς που ατύχησε να ζήσει την κρίση, αλλά από αυτή εμπνεύστηκε και δημιούργησε».
Για τη παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν θα άρμοζε παρά μόνο και μια παγκόσμια λέξη, η Ελληνικής προέλευσης λέξη κρίση.
Η σημερινή λέξη προέρχεται από την αρχαία έκδοση της λέξης (κρίσις από το ρήμα κρίνω) που έδωσε και αντίστοιχες λέξεις και σε άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως crisis (λατινικά, Αγγλικά) crise (Γαλλικά), Krise (Γερμανικά), crisi (Ιταλικά) και άλλες. Είναι ενδιαφέρων όμως ότι στην Ελληνική η λέξη έχει διπλή σημασία: θετική, όταν έχει την έννοια της ορθής αντίληψης και παραμέτρων που συνιστούν ένα φαινόμενο η γεγονός, και αρνητική όταν αναφέρεται στην επιδείνωση. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνεται να υπερτερεί η δεύτερη – αρνητική – σημασία.
Περπατώντας ανάμεσα στα εκθέματα ο Χάρης μας δήλωσε «Ως φορείς μιας σημαντικής κληρονομιάς από το παρελθόν, οι Έλληνες προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτισμική ταυτότητα που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα της ύφεσης. Οι σχεδιαστές αποτελούν έναν σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της χώρας και για το λόγο αυτό πρωτοστατούν με δημιουργικές πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση της νέας αυτής ταυτότητας».
Να τονίσουμε πως ο Χάρης με την Ελεονώρα θα βρίσκονται διαρκώς στον χώρο της έκθεσης όπου με μεγάλη προθυμία θα εξηγούν στον κόσμο τυχών απορίες και “σημεία” της έκθεσης.

greekcrisis1

crisisisagreekword

crisisisagreekword

ΑνακοινώσειςMenu
12th NIFF

Movibeta

FestHome
Με τη στήριξη

       

Με τη συνεργασία

           

Χορηγός βραβείου κοινού

   

Χορηγοί

               
               

Χορηγοί επικοινωνίας

           
designed by Colibri TORUS internet applications