12ο Φεστιβάλ 21-25 Οκτωβρίου 2015
Add your e-mail to our mailing list

Το NIFF στηρίζει την πρωτοβουλία "Νάουσα, Η πόλη του Οίνου"

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας στηρίζει την πρωτοβουλία "Νάουσα, Η πόλη του Οίνου". Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να ενώσει σε μια κοινή προσπάθεια τους οινοποιούς, τους δημιουργούς τοπικών γεύσεων, τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης και επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της μοναδικής ποικιλίας του ξινόμαυρου, στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τις τοπικές δημιουργίες οίνου και γεύσεων και στην υλοποίηση μιας πολυσχιδούς εκδήλωσης που θα προωθήσει τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή ως κατεξοχήν οινικό και γαστρονομικό προορισμό, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Από τις 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2013 η Νάουσα, η πόλη του Οίνου και των Γεύσεων σας αποκαλύπτεται! Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων προσφέρεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον εξαιρετικό τοπικό οίνο και τις μοναδικές τοπικές γεύσεις.


Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου ανοίγει ξανά τις πύλες του για να υποδεχτεί οινοποιούς της Νάουσας (Κτήμα Μελιτζανή, Δαλαμάρας, Διαμαντάκος, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κατώγι Αβέρωφ, Μπουτάρη Οινοποιητική, Έλινος, Κόκκινος, Θυμιόπουλος, Κτήμα Καρυδά) και δημιουργούς τοπικών προϊόντων (Τζέπος, Σούλα, Μπαντής, Βαλάντης). Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το ξινόμαυρο της Νάουσας στις οινικές δοκιμές, καθώς και να δοκιμάσουν υπέροχες τοπικές γεύσεις που ταιριάζουν αρμονικά με τον τοπικό οίνο, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του οίνου στη Νάουσα μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στον χώρο του Μουσείου.


Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για το μέλλον του ξινόμαυρου με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων του χώρου, παραγωγών από τη ζώνη της Νάουσας, καθώς και από τις άλλες περιοχές στις οποίες καλλιεργείται (Αμύνταιο, Ραψάνη, Γουμένισσα, Μέτσοβο).

Επιδιώκοντας να συνδέσουμε τον τοπικό οίνο με τις τοπικές γεύσεις και να συνθέσουμε την εικόνα της Νάουσας του Οίνου και των Γεύσεων, αναδεικνύοντας την ως τον κατεξοχήν γαστρονομικό προορισμό, θα παρουσιάσουμε μια πολυτελή έκδοση στην οποία θα προτείνονται ιδανικοί συνδυασμοί τοπικών πιάτων με το ξινόμαυρο.


Ακόμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής «Αναζητώντας τους γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου», οπού καλούνται οι λάτρεις της κουζίνας να ετοιμάσουν το πιάτο που θεωρούν ότι ταιριάζει γευστικά με τον τοπικό οίνο. Τα καλύτερα πιάτα θα κερδίσουν πλούσια δώρα.


Η γνωστή σεφ Νταϊάν Κόχυλα θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο μαγειρικής στο οποίο θα προτείνει ιδανικούς γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου, ενώ θα μαγειρέψει ζωντανά στον χώρο της εκδήλωσης αποκαλύπτοντας μυστικά της μαγειρικής τέχνης στο κοινό.


Ο σεφ Δημήτρης Μάντσιος θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας σεφ, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στην κουζίνα και μέσα από το παιχνίδι να μάθουν για την σημασία της υγιεινής διατροφής.


Οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική ταινία Chocolat συνοδεία ενός απρόσμενα ταιριαστού συνδυασμού. Ροφήματος σοκολάτας με ξινόμαυρο! Τέλος, θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ένα ντοκυμαντέρ γύρω από την οινική παράδοση στον ελλαδικό χώρο.


Ορεινή εξόρμηση
και πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία για γευσιγνωσία ξινόμαυρου στο φθινοπωρινό βουνό μας. Οι συμμετέχοντες θα αποζημιωθούν με δοκιμές εκλεκτού τοπικού οίνου και ψητά εδέσματα.


Το κρασί της Νάουσας θα έχει την τιμητική του σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ και κάβες, ενώ τα οινοποιεία της περιοχής θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν το κοινό και να το μυήσουν στα μυστικά της δημιουργίας του οίνου. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα μπορέσουν να απασχοληθούν δημιουργικά στις ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.


Για αναλυτική πληροφόρηση δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.

ΑνακοινώσειςMenu
12th NIFF

Movibeta

FestHome
Με τη στήριξη

       

Με τη συνεργασία

           

Χορηγός βραβείου κοινού

   

Χορηγοί

               
               

Χορηγοί επικοινωνίας

           
designed by Colibri TORUS internet applications